
عنوان کاملش این است: «بیمارستان تخصصی زنان حضرت امالبنین(س)» و این یعنی شاخصه بیمارستان محله راه آهن مشهد، زنانه بودن یا به عبارتی اختصاص داشتنش به زنان است. با توجه به همین ویژگی است که تنها مرکز درمانی تخصصی زنان در شرق کشور تبدیل به گزینهای مناسب برای خانوادههایی میشود که دلشان میخواهد در هنگام زایمان یا بستری شدن بانویی از اعضای خانواده، خیالشان راحت باشد.
راحت از این بابت که مراحل درمان و بستری شدن منطبق با شرع مقدس باشد و لابد منظور وقفنامه رسمی خیریه مرحوم آیتا... حاجسیدعبدا... شیرازی در واگذاری این درمانگاه به دانشگاه علومپزشکی مشهد نیز همین قضیه بوده است که امروز در شهر، بیمارستانی مختص زنان وجود دارد، با کادر پزشکی و درمانی و حتی تا حد امکان کارکنان اداری که همگی از بانوان هستند.
آنچه در ادامه خواهید خواند، معرفی این مرکز درمانی و مسائل مرتبط با آن از جمله کاستیهایش است برای آشنایی بیشتر خوانندگان شهرآرامحله در منطقه ما و شاید رفع ابهامات احتمالی درباره این بیمارستان.
مرکز درمانی خیریه آیتالله شیرازی در تاریخ یکم مهر۱۳۵۶ ویژه روحانیان و طلاب حوزههای علمیه مشهد و دیگر شهرستانهای استان خراسان و خانوادههای آنها پایهگذاری شد. با گذشت زمان بر اساس ضرورت، دایره خدماترسانی آن گسترش یافت و افراد مختلف جامعه از جمله اقشار نیازمند، مشمول خدماتدهی این مجموعه درمانی شدند.
پس از چندی با توجه به پیشنهاد اعضای هیئتامنای موسسه خیریه و جمعی از علمای حوزه علمیه، برای افزایش دایره خدماترسانی درمانگاه و تبدیل آن به بیمارستان، فضای فیزیکی ساختمان آن گسترش پیدا کرد. به این ترتیب در مجاورت ساختمان قدیم درمانگاه، ساختمان جدید در پنجطبقه با پیشبینی ۹۶تخت بستری و زایشگاه و اتاق عمل، به عنوان بیمارستان و زایشگاه ویژه بانوان ساخته شد.
پس از پایان یافتن ساختمان بیمارستان و تامین بخش زیادی از تجهیزات آن، طبق وقفنامه رسمی، خیریه مرحوم آیتا... حاجسیدعبدا... شیرازی به دانشگاه علومپزشکی مشهد واگذار شد تا به عنوان بیمارستان اختصاصی زنان از آن بهرهبرداری شود و همه اعضای کادر پزشکی و درمانی و اداری آن تا حد امکان از بانوان تشکیل شوند و مراجعان آن نیز فقط بانوان باشند.
به این ترتیب، نخستین بیمارستان ویژه زنان با رعایت همه جوانب شرعی و موازین دینی و مذهبی در مشهد مقدس دایر شد. با انتقال مجموعه کادر درمانی و کارکنان بیمارستان حضرتزینب (س) به این بیمارستان، در تاریخ ۲۴ آذر۱۳۸۴ مصادف با زادروز باسعادت حضرت ابالحسن علیبنموسیالرضا (ع)، بیمارستان حضرتامالبنین (س) طی جشن باشکوهی به طور رسمی گشایش یافت و آغاز به کار کرد.
بیمارستان حضرت امالبنین(س) هماکنون با ۹۶تخت مصوب و ۸۲تخت فعال، دارای چهار بخش «جراحی»(زنان، عمومی، کلیه و مجاری ادراری)، «زنانوزایمان، NICU»، «زایشگاه» و «اتاق عمل» است.
هماکنون ۲۳ متخصص از بیهوشی گرفته تا داخلی و ارولوژی و دکتری داروساز در اینجا خدمات درمانی به بیماران ارائه میدهند و از آنجا که این بیمارستان آموزشی به شمار میرود، ماهانه تعدادی از دستیاران تخصصی زنان، دانشجویان پزشکی مقاطع کارآموزی و کارورزی، دانشجویان پرستاری و مامایی در مقاطع کارشناسی و کارشناسیارشد و سایر رشتههای پیراپزشکی در مقاطع کاردانی و کارشناسی در آن حضور پیدا کرده و آموزشهای لازم را دریافت میکنند. در این مرکز به طور متوسط در هرماه بیش از هزار بیمار بستری میشوند.
این بیمارستان از منظر خدمات درمانی تنها مرکز تخصصی زنان در شرق کشور است و به سمتی حرکت میکند که تنها مرکز اختصاصی زنان در رشتههای اختصاصی باشد.
اینجا چهارمین مرکز آزمایشی زایمان در آب در سطح کشور است و در آن، زایمان فیزیولوژیک و زایمان طبیعی بیدرد انجام میشود. بیمارستان حضرت امالبنین(س) مرکز اجرای طرح دوستدار مادر و کودک است و همچنین گواهینامه درجهیک از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی دریافت کرده است.
این بیمارستان از منظر خدمات درمانی تنها مرکز تخصصی زنان در شرق کشور است
در اینجا تمام خدمات درمانی را خواهران ارائه میدهند. کسب تندیس حاکمیت بالینی و عنوان بیمارستان نمونه در اجرای کامل طرح انطباق، از دیگر افتخارات بیمارستان حضرتامالبنین (س) و حضور پزشکان زنان و زایمان و بیهوشی و اطفال مقیم ۲۴ ساعته از ویژگیهای منحصربهفرد آن است.
فارغ از قوتها و ویژگیهای مثبتی که درباره بیمارستان محله ما وجود دارد، نقدهایی نیز به آن وارد است. این نقدها را در ادامه از زبان چند نفر از مراجعان بخوانید.
مریم ح. یکی از مادرانی است که اتفاقا یکروز پیش از اینکه با او گفتگو کنیم، از بیمارستان ترخیص شده است. او از روند پذیرش بیمار در این بیمارستان گله دارد و میگوید: مسافت منزلمان تا بیمارستان خیلی زیاد نیست و حدود ۲۰دقیقه طول کشید که به بیمارستان رسیدیم. اگرچه در وهله اول، کارکنان بیمارستان مرا به بخش زایمان هدایت کردند، همسرم در ورودی بیمارستان و برای انجام کارهای پذیرش با مشکل مواجه شده بود.
او توضیح میدهد: صف پذیرش بسیار طولانی بود و تا زمانی که مُهر پذیرش بر روی پرونده من درج نشده بود، پزشکان نمیتوانستند اقدام خاصی برایم انجام دهند. این شهروند میگوید: بهتر است صـف پذیـرش برای بانوانی که زایمان دارند، از دیگر بیماران جدا باشد.
مژده ل. نیز بیمار همین بیمارستان است که به دلیل بیماری خاص زنان حدود یکهفته در اینجا بستری است. او درباره غذاهایی که در این بیمارستان ارائه میشود، میگوید: کیفیت غذاها اصلا مناسب نیست. برخی بیماران هستند که رژیم خاصی ندارند و میتوانند هر نوع غذایی را بخورند اما گاهیاوقات همان غذایی را میخورند که بیماران دارای رژیم غذایی باید مصرف کنند.
این بیمار با بیان اینکه در بیشتر مواقع غذاها سرد و غیرقابل خوردن است، ادامه میدهد: من فکر میکنم از ساعتها قبل از توزیع غذا در بین بیماران، این غذاها سرو میشود و زمانی که به دست بیمار میرسد، غیرقابل خوردن میشود.
فاطمه ک. در بخش زایشگاه بستری است. او میگوید: وقت ملاقات در این بیمارستان بسیار اندک و فقط یکساعت است؛ از ساعت ۳ تا ۴بعدازظهر. بالاخره باید استانداردی برای ساعات ملاقات در همه بیمارستانها وجود داشته باشد. چگونه ممکن است که بیشتر بیمارستانها دوساعت را برای ملاقات بیماران قرار میدهند اما در بیمارستان حضرت امالبنین(س) این بازه زمانی تنها یکساعت است؟
این شهروند در ادامه به موضوع فرسودگی برخی تختها و شلوغی برخی اتاقها در بخش جراحی زنان اشاره میکند و میگوید: گاهی دیده میشود که بیمار حتی تخت برای خوابیدن ندارد و باید منتظر بماند که بیمار دیگری در آن بخش ترخیص شود. او تاکید میکند: به نظر میرسد برای رفع فرسودگی لوازم و تجهیزات مرتبط با بیمار و نیز شلوغی برخی بخشها، باید تدابیری اندیشیده شود.
فاطمه ک. درعینحال میافزاید: البته رسیدگی تیم پزشکی و کادر پرستاری به بیماران و حضور بهموقع آنها بر بالین بیمار جای تشکر و قدردانی دارد.
گاهی بیمار تخت برای خوابیدن ندارد و باید منتظر بماند که بیمار دیگری در آن بخش ترخیص شود
شهروندان میتوانند هرنوع انتقاد سازنده و پیشنهاد و گله خود را با مسئولان بیمارستان در میان بگذارند که در ساعات اداری دفتر حراست بیمارستان با شماره تلفن۲۲۳۳۳۲۳ و در نوبت عصر و شب دفتر پرستاری با شماره تلفن۲۲۳۱۰۶۷ آماده شنیدن حرفهای آنهاست.
۱۳۸۴سال بهرهبرداری از بیمارستان فعلی
۱۵۵۲مترمربع: مساحت کل
۵۶۶۰مترمربع: زیربنا کل
۵: تعداد طبقات
۸۲: میانگین تخت فعال
۹۶: تعداد تخت مصوب
کیفیت: درجهیک
* این گزارش یکشنبه، ۲۹ تیر ۹۳ در شماره ۱۱۳ شهرآرامحله منطقه ۳ چاپ شده است.